HØJRIIS / FEM Ø

Højriis er en gammel forlænget bondegård med toppede brosten beliggende ned mod Nørrebys gadekær, der er indrettet galleri i den gamle svinestald ud til vejen. Og i gården og den ene af udlængerne er der sommercafé. Og i den anden udlænge er der indrettet værelser og en utrolig hyggelig og charmerende sommerlejlighed.

Om Femø
På Femø er der bakket og frodigt, som naturbeskrivelsen i dan danske nationalsang – levende hegn med stynede popler, enge, moser og dejlige badestrande med rent vand – små stier mellem husene og et pragtfuldt gadekær i Nørreby.

Det er Femø – men kun en del af Femø. At nævne alle dejlighederne som den enkelte oplever på sin vandring eller cykeltur i øens kuperede og afvekslende natur lader sig selvsagt ikke gøre – men sikkert er det, at øen i Smålandshavet udøver en tiltrækning på de besøgende. Det vidner de mange mennesker om, der år efter år vender tilbage.

Femø har sin egen rytme og tempo og vil man opholde sig her må man respektere de ældgamle spor, der stadig viser sig i den daglige adfærd – og det er nok charmen ved livet på Femø.

MERE INFO

Størrelsen er 1138 ha. med ca. 35 km offentlig vej. Et vejnet der indbyder til enten at vandre eller cykle i ro og mag og nyde de mange “landskabsbilleder”. Landskabet er langt fra lollandsk snarere et stykke sjællandsk med bakker og dale. Den største “dal” var oprindeligt en fjord, det område der kaldes “Bækkenet”. I år 1900 blev det skilt fra Smålandshavet ved et dige og en sluse og blev opdyrket. Ifølge de gamle optegnelser skal der have været en havn nær Nørreby. “Bækkenet” ligger stedvis lavere end havoverfladen og blev fra 1890 – 1930 pumpet fri for vand, men først i 1931 blev Bækrenden udgravet og et mere stabilt motorpumpeværk opsat.

Man møder de 2 landsbyer Nørreby og Sønderby, men allerede når man går i land fra færgen eller egen båd møder man husene ved havnen, der oprindeligt blev beboet at skippere og fiskere. I dag bor der ca. 150 indbyggere fast året rundt, men i ferietiden er de mange fritidshuse beboede.

Hver sommer afholdes der Kvindelejr, og Femø Jazz. Der er også en smuk gammel kirke med egen sognepræst. I Nørreby bor øens læge der samarbejder med lægen på Fejø.